Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De flesta företag är på hugget vad gäller energieffektivisering”, säger Lina Gellermark vd Energikontoret Mälardalen. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Energikontoret guidar företag i jakten på energitjuvar

Publicerad

Det är bråda dagar för Energikontoret Mälardalen. Många företag och organisationer vill ha hjälp att sänka sina energikostnader och leva upp till miljökraven som ställs vid offentliga upphandlingar.

– Det är inte bara den ekonomiska frågan, utan att kunna vara en leverantör i offentliga upphandlingar, så det är viktigt för företagen att vara klimatsmarta, säger Lina Gellermark, vd Energikontoret Mälardalen som ägs av kommuner i länen Västmanland, Sörmland och Uppsala.

Den rådande energikrisen med skenande elpriser gör att många företag är tvungna att se över sin energiförbrukning. Olika företag har olika utmaningar. Inom industrin handlar mycket om att processerna i produktionen ska ses över. Men de, likt andra företag, ser också över fastighetsfrågor med uppvärmning och liknande.

– Vi handleder företagen att ta sig igenom processen med energieffektivisering. Vi tittar på deras befintliga energianvändning, vilken potential de har att effektivisera och vilka åtgärder man ska genomföra, säger Lina Gellermark.

Resturangägaren Nizar Abboud vände sig till Energikontoret Mälardalen för tips

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi restauranger är elberoende”. I klippet berättar Nizar Abboud, som driver café och restaurang i Kolbäck, hur han ändå försöker ställla om för att spara. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Energikrisen i Västmanland

Mer i ämnet