Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carl-Magnus Palmblad, klimat- och energirådgivare Hallstahammars kommun inspekterar kommunhusets ventilationssystem. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Hallstahammars utmanande energimål – ska halvera åtgången till 2050

Publicerad

Just nu ses hela Hallstahammar kommuns fastighetsbestånd över – drygt 140 000 kvadratmeter lokaler. Tanken är att investeringar ska halvera energianvändningen fram till 2050.

– De flesta byggnader är gamla: från 50-, 60- och 70-talet och det finns ett stort behov av att göra renoveringar och energieffektiviseringar, säger Carl-Magnus Palmblad som är klimat- och energirådgivare.

Hallstahammar är en av länets kommuner som har en egen klimat- och enrgirådgivare. Carl-Magnus Palmblad jobbar dels med att ge råd till privatpersoner, företag och organisationer – och dels med att kartlägga kommunens egna förbrukning på skolor, äldreboenden och andra byggnader.

– Vi gör en energibesiktning av byggnaderna: uppvärmningssystem, ventilation och andra tekniska installationer. Och tittar på vad man kan förbättra, vad kan man byta ut.

Rekordhögt intresse

I sitt jobb med att ge råd till privatpersoner och företag har Carl-Magnus Palmblad fått mer att göra.

– Det har varit väldigt högt tryck, många vill ha hjälp med vad man ska göra för att minska sina kostnader. Och där försöker vi ge så bra råd som möjligt, säger Carl-Magnus Palmblad.

I klippet berättar han mer om kommunens arbetet för att nå energimålet.

Resturangägaren Nizar Abboud är en av många som tagit hjälp av energirådgivare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi restauranger är elberoende – inget funkar utan el”, säger Nizar Abboud ägare till Bella´s Café i Kolbäck. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.