Kriminalvårdare hade sex på Salberga – får löneavdrag

Uppdaterad
Publicerad

En manlig och en kvinnlig kriminalvårdare har haft sex på Salberga i Sala under arbetstid. Nu har Kriminalvårdens personalansvarsnämnd beslutat löneavdrag för de inblandade.

Efter en internutredning framkom att mannen och kvinnan haft en sexuell relation, både på och utanför anstalten. I ett av bostadsrummen på anstalten har kollegorna haft oralsex och vid ett annat tillfälle har de onanerat åt varandra.

I besluten står det att kvinnan känner sig lurad och kränkt av mannen som fått henne att utföra handlingarna på anstalten. Hon och en annan kvinna har också anmält mannen för sexuella trakasserier.

Enligt Kriminalvårdens utredning tyder dock ingenting på att de sexuella relationerna har skett utan samtycke.

Båda får löneavdrag

Kriminalvårdens personalansvarsnämnd beslutar att mannen får löneavdrag i 15 dagar och kvinnan i 10 dagar för att haft sex på anstalten. Mannen får ett längre straff för att han har vid flera tillfällen gett olämpliga kommentarer om kvinnliga kollegors kroppar.

Nämnden anser att mannen och kvinnan uppsåtligen åsidosatt flera av sina skyldigheter i anställningen och riskerat säkerheten för dem själva och för andra kollegor. Att ha sex istället för att arbeta är högst olämpligt, skriver Kriminalvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.