Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snart slår träden ut och dess pollen sprids i luften. Här är det hängen på Hassel som väntar på lite värme. Hör allergologen och överläkaren på barnkliniken i Västerås Mareike Fech-Bormann berätta om pollenallergi i klippet och hur du ska tänka i vår. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Pollensäsongen snart här – allergologen om hjälpen du kan få

Uppdaterad
Publicerad

Antalet som är allergiska mot pollen har ökat de senaste 20-30 åren, idag beräknas runt 20-25 procent ha pollenallargi. Att ha pollenallergi kan påverka vardagen i stor utsträckning.

– Vissa som har mycket problem behöver ju stanna hemma från skolan, och det påverkar så klart skolprestationen och även på jobbet, säger Mareike Fech-Bormann, allergolog och överläkare på barnkliniken i Västerås.

Allt fler svenskar lider av pollenallergi. Forskning från bland annat Sahlgrenska akademin i Göteborg visar på detta. En möjlig bidragande faktor är att varmare klimat gett oss en längre pollenperiod och mer pollen.

– Det är en svår fråga. Det är många faktorer som spelar in, säger Mareike Fech-Bormann om orsakerna till varför fler fått pollenallergi.

Klimatkrisen

Vaccination kan erbjudas

De med störst problem kommer till specialistvården för behandling med vaccin mot pollen av björk eller gräs.

– Den är väldigt effektiv, i varje fall för barn, man ger den antingen i form av sprutor eller tabletter och behandlingen brukar vara i tre år, säger Mareike Fech-Bormann.

I klippet ovan berättar hon hur pollen kan drabba individen och om hjälpen som finns.

Lista: Expertens tre bästa råd för dig med pollenallergi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mareike Fech-Bormanns tre bästa tips för dig med pollenallergi. Hon är allergolog och överläkare på barnkliniken i Västerås. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet