I dagsläget behöver inte veterinärerna som behandlar sällskapsdjur rapportera in behandlingen. Foto: Melker Blomberg

Svårt att kontrollera antibiotikaförskrivning till husdjur: ”Detektivarbete”

Uppdaterad
Publicerad

Sällskapsdjuren blir en allt viktigare del av våra liv, men med det kommer även mer specialiserad sjukvård. I dagsläget är det svårt för länsstyrelsen att granska den antibiotika som skrivs ut till husdjur.

– Vi skulle absolut behöva fler möjligheter och verktyg för att kunna granska antibiotika förskrivningar, säger länsveterinären Marek Goczkowski.

Veterinärer som jobbar med livsmedelsproducerande djur har en skyldighet att rapportera in behandlingar som bland annat kan innehålla antibiotika. Veterinärer som jobbar med sällskapsdjur behöver däremot inte rapportera in samma information, vilket försvårar länsstyrelsens arbete med att kontrollera att lagstiftningen följs.

– Vi kan kontrollera veterinärerna, men det är ett omfattande arbete då vi måste gå in journalerna för varje veterinär, säger länsveterinären Marek Goczkowski.

Vill utvidga kontrollsystemet

Djursjukvården representeras av både större och mindre aktörer som utvecklar sina egna riktlinjer. Enligt Marek Goczkowski skulle de även vilja kunna kontrollera verksamheten, för att sedan kontrollera veterinären.

– Vi kan inte kontrollera verksamheten, vilken policy de har eller vilka mediciner som inhandlas. Vi kan indirekt kontrollera verksamheten genom att kontrollera veterinären, men inte tvärtom, säger han.

Veterinären Madelene Johansson menar att alla stora företag har sina egna riktlinjer och sätter spåren för hur de ska jobba.

– Vi jobbar inom Sveriges antibiotikapolicy och försöker se till att antibiotika inte förskrivs i onödan, säger hon.

Hästar ett bekymmer

Hästar ses som livsmedelsproducerande djur, men då många hästar utesluts och istället skrivs in som sällskapsdjur, får länsstyrelsen plötsligt en mycket sämre insyn i hästars vård.

– Ett bekymmer vi har är hästar. Det uppstår ett missförstånd, när den inte längre definieras som livsmedelsproducerande djur. Då slutar man rapportera, säger Marek Goczkowski.

Ny EU-förordning

För tillfället finns ingen förskrivarkod för sällskapsdjur. En ny EU-förordning kan göra detta möjligt i framtiden. Enligt den nya lagstiftningen som kan börja gälla 2022. Då måste alla behandlingar rapporteras. En sådan kod skulle innebära att veterinären och behandlingarna går att identifiera direkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.