Möklinta deltidsbrandkår fick vänta 28 år – du kan få se den nu Foto: Robert Österlind/Sala kommun

Efterlängtad brandbil på plats efter 28 år

Publicerad

Möklinta deltidsbrandkår fick vänta länge än så på sin nya brandbil. Den gamla fyller 28 år i år och normalt byter Räddningstjänsten i Sala-Heby ut sina brandbilar efter 25 år. Men den som väntar på något gott som det heter...

I den nya brandbilen, som just nu finjusteras finns bland annat en helt ny och säkrare hytt med krockkuddar, även baktill. Snart ska den nya brandbilen vara i full drift och ersätta den gamla.

– Den 28 och 29 januari ska vi ha utbildning på bilen och den 30 januari så är det planerat att den ska levereras till stationen i Möklinta, säger yttre befäl Thomas Lindblom.

Bättre vid skogsbränder

Dessutom är den här bilen utrustad med en tank som rymmer sex kubikmeter vatten. Den är därmed dubbelt så stor som på äldre brandbilar, säger Thomas Lindblom.

– Det betyder att vattentanken rymmer nästan lika mycket som en normal tankbil. Och det är ju extra viktigt inte minst vid skogsbränder, säger han.

Kostar mindre än den förra

Cirka 2,9 miljoner kronor kostar brandbilen och det är faktiskt billigare än den förra som kostade 4 miljoner.

– Bilen innehåller inte lika mycket teknik, för att den större tanken ska få plats. Det påverkar priset så klart, säger Thomas Lindblom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer