Aptitretaren i form av skagenrulle med lättöl fick goda betyg av de boende på Parkgårdens äldreboende i Tillberga. Foto: SVT

Aptitretare och sängfösare – för bättre måltider inom äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

På ett 20-tal av Västerås boenden för äldre jobbas det just nu aktivt för att bättra måltidssituationerna. Det tvååriga projektet SMAK har kommit halvvägs och både boenden och projektledning säger sig se effekter.

När SVT besöker Parkgårdens äldreboende i Tillberga serveras det en skagenfylld tunnbrödrulle med en litet glas lättöl som aptitretare före lunch.

Annat som numera hör till vardagen är till exempel sängfösare med fruktpuré och yoghurt.

Bullar till kaffet serveras, men inte längre av slentrian. De byts emellanåt ut mot exempelvis knäckeskiva med äggsallad, då det är mer proteinrikt och därmed bra för de äldre.

– Vi tänker på mat ett annat sätt. Vi tänker utseende, vi tänker lite färg, på vad vi ger dem för någonting och att det ska vara tyst och lugnt vid måltiden. Vi har till exempel lagt om lite i schemat så att personal som börjar jobba inte behöver gå igenom matsalen när boende äter, berättar Mona Köhler, undersköterska.

”Då äter de lite bättre”

Parkgården är ett av 20-talet särskilda boenden runtom i Västerås som hittills involverats i projektet SMAK som nu kommit halvvägs.

Syftet är att skapa bättre måltidsmiljöer för de äldre och att ge personalen stöttning i det arbetet.

– Och sen har vi börjat lägga upp på tallrikar, istället för att de tar själva ur skålarna, för vi ser att då äter de lite bättre, fortsätter hon.

Ser effekter

Projektet startades för ungefär ett år sedan. Målet är att vid 2018 års slut ska omkring 35 kommunala och privata äldreboenden ha fått besök och erbjudits möjligheten att delta.

För det är frivilligt.

Enligt projektledaren handlar det om att värna äldres hälsa, att de ska må gott och att förebygga till exempel undernäring.

– Jag tycker att personalen har en positiv bild kring måltiden och att man också blir lite självkritisk till sin egen arbetsplats utifrån att gästen faktiskt bor där och förtjänar att ha en god måltidsmiljö, säger Jenny Radeck, projektledare.

– Jag ser också att man tänker mera kring vad man serverar för mellanmål och att det också uppskattas av de äldre att det är lite variation, säger Jenny Radeck, projektledare.

Jenny Radeck, projektledare SMAK Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.