Foto: svt

Måltiderna för äldre ska bli bättre i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska måltiderna inom äldreomsorgen i Västerås bli bättre. Alla privata och kommunala särskilda boenden för äldre ska ingå i det projekt som kommunen nu startar upp.

– Det är jättebra att de tar tag i det, för det är jätteviktigt, säger en kvinna som bor på ett äldreboende i kommunen.

Äldre som SVT pratat med beskriver hur det idag kan finnas en del att önska när det gäller maten och måltiderna på äldreboenden.

Hur en rörig situation kring bordet, eller mat som inte ser aptitlig ut eller smakar bra, lätt kan få en att tappa den aptit en hade när en först satte sig ner vid bordet.

En person berättar hur hen ibland väljer att lämna bordet utan att äta färdigt för att det inte känns gott eller trivsamt.

Nytt projekt ska bättra

Alla, totalt 35 kommunala och privata, särskilda boenden för äldre i Västerås kommer att ingå i det 2-åriga projekt som nu startas upp. En kostekonom och en dietist ska jobba för att få boenden att arbeta mer med själva måltidssituationen.

– Inte bara då maten man får på tallriken utan också att man kan jobba mycket med uppläggning, presentation, dukning, belysning. Mycket sådant runtomkring, säger Camilla Karlsson, kostekonom och projektledare, Västerås stad.

Camilla Karlsson, kostekonom och projektledare Foto: svt

Arbetet med mat och måltidsmiljö kommer att pågå till och med augusti 2018 och finansieras av statliga stimulansmedel som syftar till en ökad kvalitet i äldrevården.

Ingen kritik – vill ge verktyg

– Generellt sett i hela landet skulle jag säga att äldreomsorgsmaten är lite bortglömd, det har inte varit lika mycket fokus på den som till exempel inom skolan. Det är verkligen dags att vi lyfter upp den och också visar lite goda exempel.

Nu görs studiebesök och på sikt ska chefer och personal motiveras och få arbetsverktyg. Till exempel kan det bli utbildning med workshops, att ta fram checklistor att jobba efter eller att utse särskilda kostombud på avdelningarna.

Personalen på vårdboenden är ju redan många gånger pressad. Kan inte det här bli en belastning, att de får ännu mer att göra?

– Jag förstår att det kan kännas så i början. Men görs de här förbättringarna så kommer det på sikt att leda till äldre som blir mindre undernärda, blir piggare och gladare och det kommer ju att påverka de äldres hälsa och allmäntillstånd.

– Och det gör ju att det blir en minskad arbetsbelastning för vårdpersonalen, säger Camilla Karlsson, kostekonom och projektledare, Västerås stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.