Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan berättar Anna Runesson, regionkoordinator mot människohandel och prostitution, om den nya gruppen kvinnor och hur sexhandeln har förändrats i och med coronapandemin. Foto: Carl Edholm/SVT

Arbetslöshet under corona tvingar kvinnor till prostitution

Uppdaterad
Publicerad
Prostitutionen och andelen annonser på internet ökar igen, efter att ha sjunkit till följd av coronapandemin. På grund uppsägningar och konkurser har en ny grupp kvinnor tvingats in i prostitution.
– Hallickarna har också lättare kroka upp kvinnorna, för de är så desperata, säger Anna Runesson, regionkoordinator

Under coronapandemins tidiga skeende kunde man se minskning av kvinnor som sålde sex, menar Anna Runesson, som jobbar som regionkoordinator mot människohandel och prostitution i Västmanland, Uppsala och Gävleborg.

– När jag pratade med tjejerna sa de att det inte finns några kunder, de är rädda för coronasmittan.

Enligt Runesson har nu andelen annonser ökat igen och pandemin har även lett till att en ny grupp kvinnor börjat sälja sex.

– Flera av tjejerna känner inte jag eller polisen igen. När jag pratat med dem har flera uppgett att de haft vanliga jobb i sina hemländer men blivit avskedade i och med pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer