Sedan affären 2015 har många undrat över den långsiktiga planen för fastigheten. Foto: Jenny Berggren/SVT

Arboga kommun säljer Tornet – Försvarsmakten flyttar in i Jehovas vittnens tidigare huvudkvarter

Uppdaterad
Publicerad

För drygt fem år sedan köpte Arboga kommun Jehovas vittnens gamla huvudkvarter Tornet för 80 miljoner kronor. Nu säljs fastigheten vidare för 84,5 miljoner kronor och Försvarsmakten ska flytta in.

– Det är en stor affär för kommunen och mycket viktigt för Arbogas framtid, säger kommunalrådet Anders Röhfors (M) till SVT Västmanland.

Många har undrat över den långsiktiga planen för den 23 000 kvadratmeter stora fastigheten, som bland annat rymmer och har använts till bostäder, verksamhetslokaler, verkstäder, kontor och storkök. Den ursprungliga, att göra vård- och omsorgsboende blev aldrig av.

När försvaret nu växer och utökar sin verksamhet, behöver de nya lokaler i Arboga.

På fredagen väntas Fortifikationsverket, som är den myndighet som ser till att Försvarsmakten har de utrymmen de behöver, teckna köpeavtal med kommunala bolaget Kommunfastigheter i Arboga AB om att köpa fastigheten Tornet på Vinbäcksleden, för 84,5 miljoner kronor.

Den 19 mars ska sedan kommunfullmäktige besluta om att godkänna försäljningen.

Affären förutsätter även ett godkännande av regeringen.

Byggnaden kommer till viss del att anpassas till den verksamhet som senare ska finnas i lokalerna, men något inflyttningsdatum är ännu inte satt.

– Nu när vi vet de förbättrade förutsättningarna gällande utrymme kan vi gå vidare med att planera vilka delar av garnisonens verksamheter som kommer husera just i Tornet, säger garnisonschef överste Mikael Åkerström i ett pressmeddelande.

Sedan affären 2015 har många undrat över den långsiktiga planen för fastigheten. Foto: Jenny Berggren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.