”Det går inte att ha barnen hemma”. Hör Gerhard Winroth om när mygginvasionen är som värst i Nedre Dalävsområdet. Foto: SVT

Årets mygginvasion: ”Riktigt tufft på sina ställen”

Publicerad

Trots att regeringen tillät myggbekämpning i Nedre Dalälven i större omfattning än Naturvårdsverket ville i år, så har situationen ändå varit väldigt besvärlig i vissa delar av området. Vårens översvämning är den största sedan myggbekämpningen började.

–Ja, sedan 2000. Det innebär att det kom oerhört mycket översvämningsmygg även i de områden där det inte finns tillstånd att bekämpa. Och när de områdena bara ligger några kilometer ifrån, så flyger de över. Då blir det förfärligt för de som bor där, säger Gerhard Winroth som bor i Möklinta.

Var det så det blev i år?

– Ja det har varit riktigt tufft på vissa ställen.

Värsta kan vara över

Hur är läget här hos er just nu?

– Här är det väldigt lugnt just nu. Men hade de inte bekämpat då hade det varit olidligt, för det var så oerhört mycket larver borta i Dalälven häruppe.

Enligt Biologisk myggkontroll, som ansvarar för myggbekämpningen i området är troligtvis det värsta förbi för i år, men de har tillstånd att bekämpa ytterligare tre gånger om det skulle behövas.

Tittar på alternativ metod

Att Naturvårdsverket velat minska bekämpningen beror på att de ekologiska konsekvenserna av den inte sägs vara helt fastställda.

Biologisk myggkontroll, som också har uppdrag att titta på alternativ, har nu sökt pengar hos myndigheten till att börja undersöka en annan metod. En där sterila hannar sätts ut för att paras med de vilda honorna.

 – Och då lägger de ägg som inte är befruktade och då blir det inga mygglarver, så man kan ju verkligen minska på populationen. Det är en metod som just nu provas på väldigt många stickmyggarter i världen, säger  Martina Schäfer, bekämpningsledare.

Martina Schäfer leder myggbekämpningen vid Biologisk myggkontroll. Foto: Biologisk myggkontroll

– Vi hoppas förstås på i alla fall en liten summa som gör att man kan ta första steget och börja försöka kolonisera arten i labmiljö, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.