Arkeologer undersöker dammbottnen

Publicerad

Delar av Svartån har tömts på vatten inför arbetet med den planerade faunapassagen, som kan påbörjas efter ett antal olika undersökningar. Just nu är två arkeologer på plats för att dokumentera å-bottnen.

Många förbipasserande har undrat vart dammen, som vanligtvis speglar Stadshuset och Västmanlands Länsteater, har tagit vägen. Längs med den ena sidan av dammväggen ska arbetet med grundkonstruktionen av faunapassagen påbörjas inom kort. Bygget är tänkt att pågå fram tills i februari nästa år och kommer att påverka stadsbilden.

– Dammen är avstängd, som vi ser. Det blir trängre att ta sig fram här runt Fiskartorget och Turbinbron. Det kommer även att bullra en del under dagtid, säger Johan Lind.

Två arkeologer är nu på plats för att undersöka och dokumentera de delar av ån där den nya konstruktionen kommer att byggas. Arkeologen Oskar Spjuth berättar att det framförallt handlar om att fotografera och mäta området genom gps.

– Västerås är ju en gammal stad, så det kan finnas träkonstruktioner från äldre hamnar och medeltida lämningar. Men vi får se hur det ser ut i bottnen, man har ju tömt förut och jobbat, så vi vet inte alls vad som finns kvar, säger Oskar Spjuth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.