Foto: TT

Åsa Eriksson (S) kallar upp Facebook till riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Facebook plockade ner Cancerfondens bröstkampanj – det fick vikarierande riksdagsledamoten Åsa Eriksson (S), som i vanliga fall är kommunalråd i Norberg, att reagera.

Hon ska nu försöka få till ett möte med representanter för Facebook.

Cancerfonden hade lagt upp en videoguide som visar hur man kan upptäcka bröstcancer i ett tidigt stadium. Inom mindre än ett dygn var videoklippet borttaget av Facebook, som ansåg att det marknadsförde vuxenprodukter – det skriver Aftonbladet.

”Inte ens ett foto”

Det är inte första gången Facebook hamnar i blåsväder efter att ha plockat ner material som de bedömer vara för naket. Nyligen plockades ett ikoniskt fotografi från Vietnamkriget ner med hänvisning till att det var barnpornografiskt.

Vad fick dig att reagera den här gången?

– Framför allt är det att jag inte ser någon skillnad i utvecklingen. Det skulle vara en sak om Facebook jobbade med frågan, men jag ser inte att hatiska och brottsliga inlägg minskar och uppenbarligen har inte Facebook blivit bättre på att tolerera. Den här gången var det inte ens ett foto utan en tecknad bild, säger Åsa Eriksson (S).

Åsa Eriksson, som annars är kommunalråd i Norberg men som just nu vikarierar i riksdagen för Olle Thorell, har inte tidigare varit ute och debatterat den här typen av frågor.

– Nu som riksdagsledamot har jag andra möjligheter att höja blicken. Det här är en så viktig fråga. Tonen i samhället blir allt hårdare och Facebook är en väldigt stor och betydelsefull community, säger Åsa Eriksson.

Hittills inget svar

Fortfarande har Facebook inte svarat – när de gör det lovar Åsa Eriksson att bjuda på kaffe i riksdagshuset. En fråga hon vill diskutera handlar om hur de resonerar kring hatiska inlägg.

Om man inte gillar Facebooks agerande i de här frågorna är det väl fritt fram att lämna Facebook?

–Absolut, men det handlar också om våra möjligheter att debattera, att dela med oss av våra åsikter och ta del av andras. Det skulle vara ett fattigdomsbevis för Facebook om människor tvingas lämna för att slippa dessa enormt stötande inlägg, säger Åsa Eriksson.

SVT Nyheter Västmanland söker företrädare för Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.