• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Enar Norgren om hur det är att bo och jaga i området norr om Köping, där det även finns varg. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Vargen i Köping sköts bort – men flyttade snart in igen

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan beslutades det att vargen i Kölstareviret norr om Köping skulle skjutas bort. Sex vargar sköts. Men både jägare och länsstyrelsen såg att det snart fylldes på med mer varg.

– Det bildades omgående ett nytt revir som fick valpar några månader efter jakten. Det finns fortfarande varg i området, säger Daniel Mallwitz vilthandläggare på Länsstyrelsen Västmanland.

Varg dagen efter

För Enar Norgren och de andra som var med och jagade varg i den jakten 2018 så stod det snart klart att de sex vargar som skulle fällas inte gjorde att vargen försvann från området.

– Vi såg varg redan dagen efter jakten, länsstyrelsen tyckte att det skulle räcka med sex vargar men vi ville skjuta mer, säger Enar Norgren.

Fortfarande varg i samma område

Där det gamla Kölstareviret var finns idag alltså varg kvar. Jägare i området menar att stammarna av älg och rådjur minskat kraftigt sedan vargen anlände. Vittnen ser också ibland varg i närheten av bebyggelse.

– När de går ner och jagar katter- då är det något fel. Om de håller sig i storskogen och de tar någon älg då och då, det kan jag acceptera, men nu är det inte så mycket mer att ta av. Älgstammen bara minskar och minskar, säger Enar Norgren.

Varg och katter

Från länsstyrelsens sida så vet man om att varg ibland kan döda katter, det var också skyddsjakt på en varg som rörde sig i Kolsva med omnejd för några år sedan, och den vargen hade just jagat katt. Men länsstyrelsen ser inget likhetstecken mellan att den påverkade älgstammen skulle göra att varg lättare går ner och jagar katter nära bebyggelse.

– Det skulle jag inte säga, inte i de här fallen- det finns gott om vilt i Västmanland fortfarande, säger Daniel Mallwitz.

Hör mer i klippet ovan vad Enar Norgren anser om vargen och vilttillgången i området

Viltkamera: Här lufsar vargarna förbi länsstyrelsens kamera

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se några av vargarna som under året fastnat på bild i skogarna i Västmanland. Foto: Länsstyrelsen i Västmanland/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer