Arkivbild på en varg. Foto: Heiko Junge/TT

Naturskyddsföreningen: ”Det finns plats för fler vargar i Västmanland”

Uppdaterad
Publicerad

För Naturskyddsföreningen i Västmanland handlar vargfrågan dels om att få en livskraftig stam på nationell nivå samt att man avstår från licensjakt tills det målet är uppfyllt.

– Vi tycker att det är bra att Västmanland är ett av de landskap som kan ta ett ansvar för en nationell vargstam. Vi har förhållandevis många vargar här, men innan stammen är uppe på en nivå på ett nationellt plan både till antal och genetik-den är svag i dag – så tycker jag att vi ska fortsätta ta det ansvaret och jag tycker det finns plats för fler vargar i Västmanland, säger Anders Lerner, vice ordförande Naturskyddsföreningen Västmanland.

Kommande vargjakt

Den analkande vargjakten, som inleds den 2 januari 2021 och avslutas den 15 februari 2021, har på nytt fått vargdebatten att ta fart. I Västmanland och Örebro län får totalt sex vargar skjutas i jakten, från ett länsgemensamt revir. Jägarnas Riksförbund har överklagat besluten från de berörda länsstyrelserna i landet och skulle vilja skjuta 21 vargar i Västmanland. Jägareförbundet håller med om att fler vargar borde jagas på i den kommande jakten.

Skyddsjakt

Naturskyddsföreningen har å sin sida överklagat den beslutade jakten och vill att man helt avstår licensjakt i nuläget. De vill hellre se skyddsjakt på de vargar som på olika sätt blir ett problem för samhället.

– Naturligtvis uppstår friktioner och det är viktigt att vi lär oss att hantera dem, tillsammans med alla berörda såväl djurhållare, jägare och övriga samhället, säger Anders Lerner.

Viltkamera: Här lufsar vargarna förbi länsstyrelsens kamera

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer