Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
August Thulin är en av många pollenallergiker som har så svåra besvär att han behandlas med allergimedicin i form av regelbundna sprutor. Foto: Akon Baker/SVT

Vaccinet gör att August kan gå till skolan igen: ”Kunde inte öppna ögonen innan”

Uppdaterad
Publicerad

Innan August Thulin började med sprutorna mot hans pollenallergi klarade han inte av att vara i skolan. Nu får han en spruta var sjätte vecka som underlättar hans vardag.

– Nu klarar jag av att vara i skolan som vanligt, säger August Thulin.

Pollensäsongen har börjat och för många innebär det en svår period med allergier. De som har störst problem kan vända sig till allergimottagningar för att få vaccin. Vaccinet ges till alla grupper, men man har upptäckt att det är speciellt effektivt för barn.

I klippet får vi följa med när August Thulin får sin spruta.

Så fungerar vaccinet

Först får du en spruta i veckan under sju till femton veckor. Därefter får du en spruta ungefär varannan månad under tre till fem år. I regel får du mycket mindre allergibesvär, både under själva behandling och många år efteråt.

Källa: 1177

Allergen immunterapi

Du som har haft en kraftig allergisk reaktion eller har svår allergi som kvarstår trots vanlig behandling, kan i vissa fall behandlas med allergivaccination. Allergen immunterapi, AIT kallas också för allergenspecifik immunterapi, ASIT.

Källa:1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.