Äventyrliga dykare utforskar Sala silvergruva

Publicerad

Grottdykning är inget för den med svaga nerver. Dykarna i Sala silvergruva startar 155 meter under marken och ger sig in i klaustrofobiska gångar – utan fungerande kompass.

Den som vill utforska platser som haft färre besök än månen och som är äventyrlig av sig kanske ska testa grottdykning. I Sala silvergruva pågår det grundkurs i grottdykning. Vattenytan är på 155 meter under marken och klimatet är det samma året om med en vattentemperatur på två grader.

Krävande för psyke och kropp

För att kunna delta behövs dykcertifikat för öppet vatten, att man är frisk och i bra form, för grottdykning är krävande för både psyket och för fysiken.

– Vi har passager där det är berg mot bröstet, berg mot ryggen så man får i princip ålar sig igenom till enorma salar, berättar grottdykarinstruktör Jonas Pavletic entusiastiskt.

Grottdykare har dubbla regulatorer, deras dräkter tål kyla bättre och lamporna ligger på större kapacitet än helljuset på en bil. Som i all dykning är säkerhet och kunskap A och O.

Dyk-kompassen fungerar inte felfritt i Sala silvergruva på grund av magnetism, så för att orientera sig lägger dykarna ut linor och använder dem som referenser.

Fotspår och hovavtryck

Bästa dyket i den här gruvan?

– Det har jag nog inte gjort än, skrattar Jonas Pavletic.

– Miljöerna som vi dyker i här har grävts ut på 1500- och 1600 talet, så har man tur kan man se fotspår av människor och hovavtryck från hästar i bottensedimentet.  Om man bara tar sig tid när man är där nere så finns det alltid nya saker att se, berättar Jonas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.