Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olika åsikter – hör vad politikerna tycker om avgiftsfria bussar i Fagersta. Foto: Audrey Erath/SVT

Politiker i Fagersta eniga: Fler elever bör gå eller cykla – inte åka buss

Publicerad

Fagerstas avgiftsfria bussar blir kvar under nästa år, det beslutet tog kommunfullmäktige i måndags. Men både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet vill se över om det verkligen ska vara avgiftsfritt för alla framöver. 

Inför beslutet om fortsatt avgiftsfria bussar i Fagersta kommun så inkom de politiska partierna med remissvar i frågan. Vänsterpartiet anser att avgiftsfria bussar i grunden är något bra, men att det för ungdomar bör tas bort på kortare sträckor.

”På Fagerstalinjen som omfattar korta sträckor med gångavstånd ser vi fulla bussar med nästan bara ungdomar som passagerare. Det är inte bra ur ett hälsoperspektiv, det är viktigt att röra på sig”, skriver partiet i sitt remissvar.

Vill ta bort avgiftsfria bussar för alla

Även Sverigedemokraterna är inne på samma linje, men vill istället att det ska åstadkommas genom att de avgiftsfria bussarna tas bort för alla utom pensionärer och personer som har funktionshinder.

Men den politiska majoriteten med Socialdemokraterna och Moderaterna anser att det går att få fler ungdomar att gå eller cykla utan att ta bort avgiftsfria bussar för alla.

”Vill diskutera hållplatser, tidtabeller och sträckningar” – i klippet berättar majoriteten hur de vill få fler ungdomar att gå eller cykla. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.