Urban Ehn är en av Bjurforsborna som har ett utdömt avloppssystem. Familjens spillvatten gör ut i ett dike och vidare ner i en intilliggande bäck. Kommunstyrelsens ordförande Johanna Odö (S) säger att det är kommunens ansvar att se till att det inte blir utsläpp. Foto: Sandra Fonnisson/SVT

Familjen Ehns avlopp har inte fungerat – på tre år: ”Det känns hopplöst”

Uppdaterad
Publicerad

I tre års tid har Urban Ehn och hans familj i Bjurfors i Norbergs kommun varit utan ett fungerande avloppssystem. Spillvattent från den temporära lösningen med slamavskiljare går rätt ut i ett dike och ner i den intilliggande bäcken.

– När jag frågar vad vi ska göra åt saken skakar kommunen bara på axlarna, de vet inte vad de ska göra. Det känns hopplöst, säger Urban Ehn uppgivet. 

2018 ansökte Urban Ehn om att få anlägga ett enskilt avlopp i väntan på det kommunala men fick avslag från miljöenheten i Avesta.   

– Ansökan avslogs eftersom kommunen inrättat ett nytt verksamhetsområde i Bjurfors, berättar Håkan Eck, förvaltningschef för Västmanland Dalarna miljö-och byggförvaltning i Avesta.

Bjurforsbor överklagade kommunfullmäktige beslut

I oktober 2018 fattade Norbergs kommunfullmäktige beslut om att inrätta ett nytt verksamhetsområde i Bjurfors som innefattar majoriteten av fastigheterna i byn.

Ett beslut som Bjurfors samfällighetsförening överklagade till förvaltningsrätten i Uppsala. Enligt överklagan, som skickades i november samma år, framgår att byborna anser att underlaget som Norra Västmanlands kommunalteknikförbund tagit fram är bristfälligt och felaktigt.

– Medan vi väntar på det kommunala avloppet blir det tyvärr en miljöpåverkan även om bedömningen är att det sammanlagda utsläppen från fastigheterna i området inte kommer att påverka över tid, säger Håkan Eck.

Johanna Odö (S), kommunstyrelsens ordförande i Norberg, beklagar att ärendet dragit ut på tiden men betonar vikten av den demokratiska rätten att överklaga kommunbeslut

Vem är det som bär ansvaret för att avloppet fungerar? 

– För avloppssystemet är det den enskilda ägaren som bär ansvaret men vi som kommun behöver se till att det inte blir ett utsläpp. Miljöenheten som är tillsynsmyndighet har avvaktat beslutet rörande överklagan av nytt verksamhetsområde, säger Johanna Odö (S).

Förbundschef Håkan Eck ge svar på varför enskilda avlopp inte får tillstånd

Förbundschef Kenneth Berggren berättar om förbundets uppdrag rörande avloppsfrågan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.