Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag ordnar ju saker var eftersom att de dyker upp” – följ med till hyreshuset i Skultuna där avloppsröret från grannens diskmaskin går ner genom innertaket. Foto: Ulrika Westerberg/SVT

Avloppsrör genom vardagsrum och lösa eluttag – hyresgäster i Skultuna har fått nog

Uppdaterad
Publicerad

I Skultuna, strax norr om Västerås, bor Aarne, Daniel och Katharina i varsin hyreslägenhet. De har fått nog av den låga standarden och påtalade brister som inte åtgärdats – men den tuffa bostadsmarknaden gör valmöjligheterna få.

Exemplen de visar under SVT:s besök talar sitt tydliga språk: lösa eluttag, flott från köksfläkten som rinner ut på toalettväggen, dåligt isolerade fönster – och grannens avloppsrör genom vardagsrummet.

– Det ska renoveras säger han, men det har sett ut så här så länge jag bott här, säger Katharina som flyttade in 2015.

Nu säger Katharina, Daniel och Aarne att de vill flytta men låga inkomster och andra faktorer gör att de har få alternativ på en tuff bostadsmarknad.

Hyresvärden får nys om besöket

Under tiden SVT är där dyker hyresvärden plötsligt upp och undrar vad vi sysslar med.

– Jag förstår inte att det finns något allmänintresse i att kliva in i halva processen och sätta ut i teve. Det är väldigt konstiga metoder, tycker jag.

Han berättar vidare att det pågår reparationsarbeten, att han har investerat i nya vitvaror och att han är överens med hyresgästerna om att fler åtgärder ska göras.

Fotnot: Hyresvärden äger flera fastigheter i Skultuna och i klippet syns bilder från två olika fastigheter där hyresgäster bor.

I klippet: Följ med till lägenheterna och hör hur hyresvärden ser på standarden och kritiken mot att saker inte åtgärdats.

Fyra lägenheter saknar bygglov – ägaren: ”Svartbyggen upphör efter tio år”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då är det inte ett svartbygge längre” – hör hur fastighetsägaren reagerar på uppgifterna om att det saknas bygglov för flera av lägenheterna i Skultuna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.