Längs Gröna gången har träd tagits bort som kan orsaka dammhaveri. Foto: Amanda Hemberg Lind/SVT

Avverkningen längs Gröna gången i Sala stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen har under ett extrainsatt möte fått igenom att avverkningen av träd vid dammvallarna i Sala ska stoppas. Bara de träd som utgör en akut risk för dammarna ska sågas ned.

För att bevara Salas cirka 500 år gamla vattensystem och dammar har träd sågats ner längs med Gröna gången. Oppositionspartierna med socialdemokraten Ulrika Spårebo i spetsen har gått ihop och protesterat mot hur avverkningen gått till.

Nu ska bara akuta åtgärder göras framöver enligt ett beslut som gått igenom.

– Vi är inte kritiska mot avverkningen i sig men nu ser vi en skövling där i princip varenda träd tas bort. Det finns ingen ytterligare plan och det är helt fel väg att gå. Det behövs ett helhetsperspektiv, säger Ulrika Spårebo (S).

Det stämmer inte menar styrande kommunalråd Anders Wigelsbo (C).

– Vi har naturligtvis haft en plan hur det här ska skötas. Alla träd har tagits bort efter en bedömning, säger han.

Exakt hur framtiden för växtligheten kring dammarna ser ut är ännu inte klart utan nu väntar fler planer och utvärderingar.

I klippet utvecklar kommunpolitikerna deras respektive syn i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.