Bäckbyborna Toufic El-Natour och Irmelin Andersson tror att kameraövervakning kan vara en bra metod för att stoppa bilbränder. Foto: SVT

Bäckbyborna positiva till kameraövervakning

Uppdaterad
Publicerad

Bäckby i Västerås är ett av de mest utsatta områdena för bilbränder. Bäckbyborna själva hoppas att kameraövervakning blir en verklighet.

Redan för ett par år sedan provade Länsstyrelsen att ge tillstånd för kameraövervakning på Bäckby torg i Västerås. Då med hänvisningen att det var stökigt och otryggt. Men det förslaget överklagades sedan av Justitiekanslern och inga kameror sattes upp.

Lagändring kan ge möjlighet

Enligt Johan Söderlund, jurist på Länsstyrelsen, är det i dag i praktiken nästan omöjligt att få tillstånd för kameraövervakning på allmänna platser. Men i och med att regeringen nu vill göra ändringar i den lag som reglerar kameraövervakning, kan kameror komma att bli vardag på de områden som anses vara stökiga och extra utsatta för skadegörelse och brott. Till exempel Bäckby torg

Bilbränder i Västerås

Bäckbyborna positiva

Flera av de Bäckbybor som SVT pratar med hoppas att övervakningskameror ska bli en verklighet.

– Jag tycker det är positivt. Jag har själv råkat ut för en bilbrand. Det är klart man har det i tanke hela tiden men nu har jag skaffat mig ett garage så förhoppningsvis behöver jag inte vara orolig för min bil, säger Irmelin Andersson.

– Det är jättebra eftersom det har varit väldigt mycket dylikt häromkring. Det skulle vara suveränt, säger Toufic El-Natour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränder i Västerås

Mer i ämnet