Bakterien har inte hittats i någon av de andra bassängerna, bara i den allra minsta plaskbassängen, enligt Johan Silander Foto: Karl David Englund/SVT

Tecken på bakterier stänger Karlbergsbadet i Köping

Uppdaterad
Publicerad

Tecken på att det kan ha funnits motståndskraftiga bakterier i plaskbassängen gör att Köpings kommun valt att tillfälligt stänga Karlbergsbadet i väntan på fler provsvar.

– Vi hade kunnat ha de andra bassängerna öppna, men vi vill vara på den säkra sidan tills vi fått ett andra provsvar, säger Johan Silander, enhetschef för badanläggningarna till SVT.​

Det var på fredagseftermiddagen som Köpings kommun meddelade via sin facebooksida och via lappar i entrén till Karlbergsbadet att det hålls stängt, åtminstone över helgen.​​

De månatliga vattenproverna som skickats på analys hade visat tecken på att det kan ha funnits för höga halter av bakterier av släktet Pseudomonas aeruginosa (se faktaruta) i den minsta bassängen. 

Provet är inte konfirmerat och det behövs nu ytterligare provsvar för att säkerställa.​ I väntan på dem hålls hela badanläggningen stängd.

– I nuläget är det en 50/50 att det stämmer. Men plaskbassängen stängdes ändå av direkt och tömdes helt på vatten. Vi har fått löfte att provsvaren ska komma under måndag eller tisdag,  säger Johan Silander​.

Pseudomonas aeruginosa

Bakterier av släktet Pseudomonas kan orsaka pro­blem vid bassängbad.

Pseudomonas är vanligt förekommande i vatten och i naturen. De är tåliga och kan vara motståndskraftigare än andra bakterier mot desinfektionsmedel. Bakterierna är anpassningsbara och kan växa i olika miljöer.

Pseudomonas aeruginosa är en så kallad opportunist som orsakar infek­tioner om människans skydd mot infektioner är nedsatt. Kan infektera sår på huden, områden som är irriterade eller som har en pågående infektion, liksom känsliga delar som öron och ögon. Kan ge feber, rodnader och variga utslag på kroppen. Öroninfektioner orsakas ofta av Pseudomonas aeru­ginosa.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.