Batterifabriken kan hamna i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Projektföretaget Northvolt, som vill bygga en enorm batterifabrik någonstans i Sverige med tusentals arbetstillfällen, har nu utsett åtta tänkbara svenska kommuner som kan komma att få jätteetableringen – och Västerås är en av de utvalda.

Från början fick tjugo svenska kommuner frågan om de vill att batterifabriken ska byggas hos dem. De fick då presentera de lokala förutsättningarna vad gäller mark, el, arbetskraft, hamn och kommunikationer.

Nu har projektföretaget Northvolt granskat ansökningarna och de tjugo kommunerna har blivit åtta – och Västerås är alltså fortfarande med i matchen.

Även två orter i Finland är tänkbara

Förutom Västerås kommer man att gå vidare med diskussionerna med Göteborg, Gävle, Luleå, Malmö, Mariestad-Skövde, Norrköping och Skellefteå. Även två orter i Finland har pekats ut som tänkbara etableringsorter.

Batterifabriken, som ska bli Europas största, har beskrivits som en ”drömetablering” för Västerås. Projektföretaget räknar med att ha uppemot 3.000 anställda och flera tusen fler med underleverantörer inräknat.

Läs mer: Västerås vill ha den enorma batterifabriken

Northvolt beskriver valet av etableringsort som en kritisk del av projektet. Nu kommer de att ha samtal med de återstående kommunerna de närmsta veckorna – innan sommarsemestern räknar man med ha valt ut i vilken kommun batterifabriken ska byggas.

Västerås har löst markfrågan

För Västerås var markfrågan kritisk – kommunen förfogar inte över de 200 hektar som Northvolt behöver för att bygga fabriken. Det lyckades man nyligen lösa genom ett samarbete med ABB.

Conny Petrén, näringslivsutvecklare på Näringsliv Västerås.

– ABB förfogar över mark som vi skulle ha möjlighet att köpa. Det är det som har gjort att vi kom med bland de åtta, säger Conny Petrén, näringslivsutvecklare på Västerås stad.

Nu kommer han att sätta ihop en grupp som bara har fokus på batterifabriken. Han är optimistisk.

– Vi tror att samarbetet med ABB och även etableringen av Amazon, som stod klar häromveckan, kommer vara till vår fördel, säger Conny Petrén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.