Bemanningen ansträngd men under kontroll på förlossningen i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar den mest hektiska perioden för alla förlossningsavdelningar i landet. För det föds som allra flest barn på våren och sommaren – med juli som årets mest födelserika månad. På Västmanlands sjukhus är man förberedd.

– Vi har löst alla arbetsskift så att det är fem barnmorskor och fyra undersköterskor dygnet runt. Läget är ansträngt och skört men vi kommer se till att det är bemannat, säger Lena Ahlbin som är verksamhetschef på kvinnokliniken på Västmanlands sjukhus.

Personal på kvinnokliniken har flyttat sina semesterveckor mot extra betalt. Region Västmanland har stängt mottagningen och operationsavdelningen i Köping under sommaren. Gynekologimottagningen i Västerås har dragit ner på tider och flyttat över alla tillgängliga barmorskor till förlossningen och BB i Västerås.

Men lösningen bygger till stora delar på en lojal personal. Hur länge kan ni bygga verksamheten på det?

– Det är jättesvårt att säga. I dagsläget har vi otroligt lojal personal som ställer upp för att verksamheten ska fungera. Poblemet är att det föds allra mest barn under sommarperioden och allra mest i juli och samtidigt ska personalen ha semester, säger Lena Ahlbin.

Vad vill du säga till de som ska föda barn hos er i juli?

– Att man kan vara trygg att föda barn i Västmanland under sommaren, säger Lena Ahlbin.

Linda och Andreas som väntar sitt andra barn är på besök på förlossningen. De vet efter det första barnet att platserna på sjukhuset kan ta slut under sommarmånaderna. Se videoklippet ovan. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.