Kommunstyrelsens ordförande i Västerås, Staffan Jansson (S), välkomnar regeringens besked. Foto: Melker Blomberg/SVT/Västerås stad

Besked om att Mälardalens högskola blir universitet hyllas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens beslut om att Mälardalens högskola blir Sveriges nästa universitet hyllas i Västmanland.

– Det här är en jättefin julklapp till Västerås och regionen, säger Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

Beskedet kom på en presskonferens på fredagen: Från och med 1 januari 2022 är Mälardalens högskola ett universitet.

– Det kommer betyda otroligt mycket för Västerås, individerna som jobbar här och kompetensen. Att ha ett samspel med ett universitet betyder också mycket för de företag i Västerås som även verkar på internationella marknader, säger Staffan Jansson.

Mälardalens universitet

”Det blir mer medel för forskning, och kommer att öka attraktiviteten att bo, studera och arbeta i länet då universitetet kommer att locka många toppstudenter, forskare och blivande arbetskraft”, säger Denise Norström (S) regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Haddad (L): ”Håller hög internationell nivå”

Roger Haddad, Liberalernas utbildningspolitiska talesperson och riksdagsledamot för Västmanland, gläds åt beskedet.

”Jag har följt MDH:s arbete under många år och känner till deras styrkor särskilt inom områden som teknik och automation där vi håller hög internationell nivå. Liberalerna är angelägna om att landets universitet håller hög kvalitet och det ska inte minst gälla lärosäten som vill ta steget upp från högskola till universitet med än större fokus på forskning och med ökade möjligheter att anställa professorer och få ett ökat forskningsanslag till sitt förfogande”, säger Roger Haddad, i ett uttalande.

”Styrkebesked”

Bolaget ABB, som samarbetar med Mälardalens högskola, stämmer in i hyllningskören.

”Beslutet att uppgradera Mälardalens högskola till universitet är otroligt glädjande och efterlängtat för oss på ABB och för regionen. Det är ett styrkebesked och ett kvitto på att vi driver effektiv samverkan mellan akademi, näringsliv och politik i Västerås”, säger Dennis Helfridsson, vd för ABB Sverige, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mälardalens universitet

Mer i ämnet