Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, gav beskedet om att MDH blir ett universitet. Foto: TT/SVT

Klart: Mälardalens högskola blir universitet

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, vid en digital presskonferens att Mälardalens högskola blir ett universitet den 1 januari 2022.

– Det här är ett positivt besked för regionen och den svenska forskningen, säger Matilda Ernkrans.

Statsminister Stefan Löfven (S) lovade inför valet 2018 att Mälardalens högskola skulle bli ett tekniskt universitet när han var på besök i Västerås för två år sedan. Och idag kunde partikollegan Matilda Ernkrans meddela att högskolan blir ett eget universitet – dock utan profilen ”tekniskt”.

– Mälardalens högskola har en mycket framstående position bland landets högskolor. Att Mälardalens högskola blir ett universitet är ett positivt besked för regionen och den svenska forskningen, säger Ernkrans vid dagens pressträff.

Löfven: ”Ger hopp och framtidstro”

I ett uttalande på fredagen berättar även Löfven att han är belåten över detta.

– Det är ett vallöfte som jag nu är mycket nöjd med att kunna infria. Mälardalens högskola kan utvecklas bra som universitet, ge hopp och framtidstro samt skapa förutsättningar för nya investeringar och jobb i både Västmanland och Södermanland, säger statsministern och fortsätter:

- Som universitet får man mer pengar till forskning och det ger nya möjligheter till samarbete med företag som Volvo, ABB och Northvolt. Det stärker Sverige som kunskapsland och ger företagen bättre möjligheter att rekrytera och ta fram de nya produkter som krävs för att konkurrera på världsmarknaden från en bas i Västerås och Eskilstuna.

”Vi är redo”

Enligt Matilda Ernkrans har högkolan flest antal doktorander, flest examenstillstånd på examensnivå och flest studenter av alla högskolor.

Även MDH:s rektor Paul Pettersson deltog, från Eskilstuna, på den digitala presskonferensen.

– Vi ser att vi är redo att bli universitet. Vi har en stark forskning och vi kommer se till att vi har det som krävs för att bli universitet till 2022, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mälardalens högskola blir universitet

Mer i ämnet