MDH:s rektor Paul Pettersson gläds över att högskolan får universitetsstatus och extra forskningsanslag från år 2022. Foto: Matthias Johansson/SVT

Rektorn på MDH: ”Otroligt glada och stolta”

Uppdaterad
Publicerad

År 2022 blir Mälardalens högskola universitet. Med det följer fler medarbetare i form av doktorander och mer i forskningsanslag.

– Ministern tillkännagav i dag att forskningsanslaget kommer öka med 130 miljoner från 2022, säger Paul Pettersson, rektor på Mälardalens högskola.

Det var uppsluppen stämning på Mälardalens högskola idag, trots att de flesta studerande pluggar på distans.

– Vi är otroligt glada och stolta, säger Paul Pettersson.

Mälardalens universitet

Något omedelbart firande blir det dock inte.

– Nu är det här en proposition som läggs fram och den ska tas i riksdagen någon gång innan sommaren tror vi, sedan ska vi inkomma med ett underlag för regeringens beslut. Så det riktiga firandet blir första januari 2022, säger Paul Pettersson.

Logiskt att MDH blir universitet

Enligt honom är det logiskt att MDH nu blir universitet.

– För två år sedan annonserade statsministern och dåvarande minister för högre forskning och utbildning att man ville göra Mälardalens högskola till ett universitet. Sedan dess har det pågått en process och nu kommer beslutet.

130 miljoner och nya medarbetare

I och med att MDH blir universitet så får skolan möjlighet att själva besluta om forskningsinriktningar. Forskningsanslaget kommer höjas med 130 miljoner från 2022 vilket innebär flera nya medarbetare. Exakt hur många de pengarna räcker till är dock oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mälardalens universitet

Mer i ämnet