Efter cyberattacken mot Mälardalens universitet – hackergrupp pekas ut

Uppdaterad
Publicerad

Hackergruppen Akira ligger bakom helgens stora it-attack som bland annat påverkade Mälardalens universitet. Det bekräftar IT-leverantören Tietoevry till SVT. Enligt TT uppger flera experter att det är troligt att gruppen har kopplingar till Ryssland.

Effekterna av helgens it-attack är fortsatt stora för flera företag, organisationer och myndigheter. Totalt rör det sig om 120 myndigheter och närmare 60 000 statsanställda drabbas. Det handlar bland annat om anställda som inte kan lägga in vabb, sjukfrånvaro eller semesterönskemål. Även vissa regioner har drabbats av attacken

Det var i helgen som bland annat Mälardalens universitet (MDU) drabbades när it-systemet Tietoevry utsattes för en hackerattack, något som VLT var först med att rapportera. Tietoevry, som levererar universitetets administrativa personalsystem Primula.

Mälardalens universitet

– Vi vet inte hur omfattande problemet är eller hur det här kommer att påverka våra medarbetare. Det påverkar dock inte studenterna, utan bara våra medarbetare, sade Jessika Hedén, presstalesperson på MDU till SVT.

På lördagen nåddes universitetet, som har campus i Västerås och Eskilstuna, av informationen om att systemet låg nere. I nuläget saknas information om huruvida känsliga uppgifter har läckt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mälardalens universitet

Mer i ämnet