Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En it-leverantör har drabbats av en omfattande hackerattack som påverkar flera företags kassasystem och e-handel. Enligt experten Måns Jonasson är det svårt att veta exakt vad som ligger bakom. Foto: Zsolt Czinkoczki/SVT

Internetexperten om hackerattacken: ”Kan pågå flera dagar”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen drabbades bland annat Filmstaden och Rusta av stora problem med försäljningen när it-systemet Tietoevry utsattes för en hackerattack. Den typen av attack företagen utsatts för är en svårlöst sådan – i värsta fall kan det dröja flera dagar innan systemen är igång igen, säger Måns Jonasson på Internetstiftelsen.

En ransomware-attack är när hackare ”låser” ett system så att det inte går att använda. Det enda sättet att låsa upp det är att betala en stor summa pengar, ofta via bitcoin.

– Man håller systemet gisslan, säger Måns Jonasson.

It-attacken mot Tietoevry

Svårt att veta vad som ligger bakom

Det är just ransomware som tros ligga bakom lördagens attack mot Filmstaden. Många förväntansfulla biobesökare fick vända i dörren då det varken går att köpa biljetter, läsk eller snacks.

Vem eller vad som ligger bakom attacken är inte känt. Måns Jonasson tror att det antingen är en ”skurkaktig” hackergrupp, som mest är ute efter att tjäna pengar – men att det kan också vara en statsunderstödd grupp, som i så fall vill skapa oreda och misstro.

Hur allvarligt är det här?

– Det är alltid allvarligt. Det som är svårt är att de som sköter systemet måste gå tillbaka och se när och hur systemet blev angripet och sedan försöka återställa det till en tidigare version. Det kan ta väldigt lång tid.

Beroende på hur allvarligt angreppet är, och hur många tidigare versioner av systemen som finns, kan det ta olika lång tid att få det att funka igen.

– Har man tur kan det gå relativt fort, ett dygn eller så. Har man otur kan det ta väldigt lång tid, som när Svenska Kyrkan utsattes och det tog flera veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

It-attacken mot Tietoevry

Mer i ämnet