Svenska kyrkan bekräftar att de drabbats av Blackcat-viruset. Foto: TT

Blackcat bakom angrepp mot Svenska kyrkan – FBI inkopplat

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan bekräftar nu att det var den så kallade Blackcat-gruppen som låg bakom attacken mot dem.

FBI har nyligen slagit till mot hackernätverket som drabbat flera företag och organisationer runt om i världen.

Det var i slutet av november som Svenska kyrkans servrar infekterades med utpressningsvirus.

Angreppet har lamslagit stora delar av kyrkans IT-system under flera veckor och utpressarna har krävt att kyrkan ska betala en lösensumma, vilket de vägrat.

– Svenska kyrkan har inte svarat på krav och har inte betalat lösensumma, skriver de i en kommentar.

SVT har tidigare avslöjat att kyrkan varnats om sårbarheter i sina system.

Blackcat bakom angreppet

Nu bekräftar Svenska kyrkan att det var den ökända hackergruppen Blackcat som infekterade deras datorer. Gruppen uppges vara en av världens största när det gäller cyberbrottslighet.

Amerikanska FBI har nyligen gjort ett tillslag mot gruppens datornätverk och gjort flera beslag. På X skriver det amerikanska justitiedepartementet att ”hackarna har blivit hackade” och att de lyckats hjälpa flera av gruppens offer att återställa sina IT-system.

– Svenska kyrkan hör till de över 1000 drabbade över hela världen som utsatts för ransomware-attacker av Blackcat-gruppen, som på det sättet fått in flera hundra miljoner dollar i lösensummor, skriver Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.

Bland de angripna finns förutom Svenska kyrkan företag, skolor, sjukvård, regeringar, försvarsindustri och system som stöder kritisk infrastruktur.

Svenska kyrkan har polisanmält angreppet och det pågår en polisutredning om dataintrång.

Texten uppdateras

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT avslöjar: Svenska kyrkan varnades innan IT-attacken – trots det åtgärdades inte sårbarheterna. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.