Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Platsen där solcellsparken kan komma att bygga ligger väster om Arboga i ett område som kallas Ökna. Hör näringslivschefen Samuel Strömgren berätta mer om vilken betydelse som projektet har för Arbogas kommuns framtida elförsörjning. Foto: April Caarph/SVT

Beskedet: Här kan norra Europas största solcellspark komma att byggas

Publicerad

Två markägare i Arboga har skrivit arrendeavtal med energibolaget Ilmatar, som planerar att bygga en solcellsanläggning med kapacitet att försörja 220 000 hushåll med el.

Området där solcellsparken kan komma att bygga ligger väster om Arboga.

– Det känns fantastiskt att kunna upplåta min mark till något som kommer se till att vi får in mer energi i systemet. Genom att öppna upp mark satsar vi på framtiden på ett väldigt konkret sätt, säger Hans-Olov Jansson i Arboga.

Stor betydelse för Arboga kommun

Men det här betyder inte att allt är klappat och klart och bygget kan börja, nu väntar den legala processen som involverar bland annat länsstyrelsen.

Det kommer bli en hel del samtal innan, det menar Samuel Strömgren, näringslivschef på Arboga kommun. Samtidigt som solcellsparken kan ha en avgörande faktor kommunen på sikt.

– Det är viktigt för hela området att det kommer mer elproduktion och det kommer hjälpa oss i vår elsystem situation då vi har en effektbrist, säger Samuel Strömgren.

Eventuell byggstart 2028

Solcellsparken ska producera 1,1 TWh per år och har en planerad byggstart till 2028.

Arboga kommun har sedan en tid ett mycket ansträngt läge vad gäller elkapacitet och säger sig därför ha tvingats tacka nej till nya företagsetableringar med hundratals jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.