Transportstyrelsens förbud för studentflak gäller till och med den sista juni, därför kan ingen studentkortege genomföras i år.

Beskedet till Västerås studenter: Utspring men ingen kortege

Uppdaterad
Publicerad

Den 9 juni kommer studenten att kunna firas i Västerås, med utspring inför de närmaste familjerna på skolorna  – men utan kortege. Det beskedet ger Västerås stad.

Förutsatt att det inte sker någon stor smittspridning tills dess och att de genomförs utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer, kommer studentfiranden att kunna ske i Västerås den 9 juni.

Det blir betygs- och stipendieutdelning och utspring en klass i taget. För att minska risk för trängsel och smittspridning får bara de närmaste familjerna bjudas in till skolgårdarna, till exempel föräldrar och syskon.

– Vi kan genomföra en student med utspring för eleverna och med närmast anhöriga på plats. Men det gäller att ha det så litet som möjligt och följa de restriktioner som är, så har vi goda förhoppningar om en bra student dag, säger Stefan Remne, verksamhetschef gymnasieskolor på Västerås stad.

Såhär såg det ut förra året när studentfiranden i Västerås genomfördes med restriktioner

Det här gäller:

  • Eleverna samlas klass- eller gruppvis.
  • Utspring för en klass i taget
  • Endast absolut närmast anhöriga får närvara, till exempel föräldrar och syskon.
  • På skolgården måste avstånd hållas mellan besökare
  • Elever ska snarast efter utspring åka med anhöriga eller på egen hand från skolans område för att ge plats åt nästa klass
  • De som tillhör en riskgrupp och inte har vaccinerats bör avstå från att delta.
  • De som inte är fullt friska eller har symptom på covid-19 ska stanna hemma för att inte riskera att smitta andra.

Mer information finns hos respektiva gymnasieskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.