Foto: Ludwig Vesterström/SVT

Sistaårseleven Wilma om studenten: ”Ologiskt att vi inte får fira med restriktioner”

Uppdaterad
Publicerad

Hur kommer årets student att bli, kommer familjer få vara med? Frågorna är många medan svaren just nu är få och bland kommande studenter växer frustationen.

– Gym, restauranger, shoppningcenter är öppna, men att vi inte för en dag kan ta studenten med säkerhetsåtgärder, det tycker jag är väldigt ologiskt, säger Wilma Manninen, elev på vård- och omsorgsprogrammet, Carlforsskagymnasiet i Västerås.

Över 90 000 har sett inlägget på sociala medier där Wilma berättar om hennes och många andras elevers känslor inför årets student. Där det traditionella studentfirandet blir småskaligt och coronaanpassat.

– Jag vet och alla andra vet att vi inte kan få en normal student, men vi kämpar för att få en så någorlunda ”normal” student som möjligt, berättar Wilma Manninen.

Vilka lösningar ser du att man kan vidta för att kunna fira en mer ”normal” student?

– Både jag och mina tjejkompisar i klassen har tänkt mycket på det här och bland annat så kan man dela upp studentveckan. Någon klass i taget tar studenten under en hel vecka. Även att varje familj håller minst 2 meters avstånd vid utspringet. För det är jättetråkigt att bara en förälder får vara med, vem ska man välja.

I klippet delar Wilma med sig om sina känslor kring studenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.