Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tisdagen fattades det historiska beslutet att ersätta akutvården vid Köpings sjukhus med en närakut. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Beslutet är fattat – Köping tappar akutvård

Uppdaterad
Publicerad

Med endast en rösts marginal beslutade regionfullmäktige under tisdagen att akutvården i Köping ska läggas ned och ersättas av en ”närakut”.

– Jag har vänt och vridit på pusslet ett oändligt antal gånger. Det här blir det bästa för helheten, säger Malin Gabrielsson (KD), vice ordförande i regionstyrelsen.

Den styrande majoritetens (M, KD och L) förslag att centralisera akutvården i länet till Västerås – senast 2029 gick igenom med stöd av Sverigedemokraterna, med en rösts marginal. 39 ledamöter röstade ja och 38 nej.

Hjärtsjukvård och operationsverksamhet ska flyttas till Västerås.

– I dag är det min tur att rakryggat stå för ett beslut som kommer att innebära stora förändringar, säger Malin Gabrielsson (KD), regionråd och vice ordförande i regionstyrelsen.

Köping kommer istället att få behålla en närakut som ska vara öppen alla dagar och kvällar i veckan, enligt Region Västmanland.

– En god vård där det blir lättare att komma till vårdcentralen där kompetens och resurser finns samlat vid livshotande tillstånd, säger Malin Gabrielsson (KD), vice ordförande i regionstyrelsen.

Stora investeringar väntar

Sjukhuset i Köping står inför stora renoveringar, där bland annat trånga lokaler och brister i brandskydd och avlopp finns sedan många år tillbaka.

Enligt ett tidigare pressmeddelande räknar regionen med att åtgärden ger minskade investeringskostnader på 1,2 miljarder kronor, vilket innebär 88 miljoner kronor lägre kostnader för drift och hyra per år.

S lovar riva upp beslutet

S, V och C röstade emot förslaget, och enligt Socialdemokraterna finns det ingen tvekan hur de kommer att agera om de får sitta i styret nästa val 2026.

– Vi kommer riva upp beslutet om vi får makten, säger oppositionsrådet, Kenneth Östberg (S).

I klippet hör du regionrådens kommentarer om beslutet.

Det är en närakut

Det finns ingen allmängiltig definition av Närakut, enligt Region Västmanland.

Gemensamt för de regioner som använder konceptet är att en närakut inte tar emot sådana tillstånd som förväntas behöva akutsjukhusets resurser. I Stockholm finns närakuter som tar emot akuta tillstånd, men något sådant kommer inte bli aktuellt i Köping eftersom kirurgi- och ortopedikompetensen inte finns tillgänglig.

De medicinska gränsdragningarna om vilka symtom och tillstånd som ska behandlas i Köping respektive i Västerås ska avgöras av professionen, uppger region Västmanland.

Källa: Region Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.