Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lärarna ska få löneökningar enligt industrins riktmärke, det lovar kommunalrådet Staffan Jansson (S). Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Besparingar i Västerås – men skolan fredas

Uppdaterad
Publicerad

Västerås stad kommer inte att spara på skolan nästa år, trots det kärva ekonomiska läget. Istället är det investeringar som får stryka på foten.

Det blir inga krav på besparingar för skolor i Västerås stad. Det var huvudbudskapet när ledande politiker berättade som sitt budgetförslag för nästa år. Lärarna ska få sina lönehöjningar.

– Vi klarar av att se till att vi betalar marknadsmässig lön för dem som jobbar i förskolan, säger kommunalråd Staffan Jansson (S).

Stopp för investeringar

För först gången på mycket länge lägger kommunen en budget där inkomster och löpande utgifter ska gå jämt ut. Det betyder att man inte avsätter pengar för investeringar.

Planen att investera sju miljarder de kommande åren har halverats. Flera planerade byggen skjuts på framtiden, till exempel nya skolor och äldreboenden. Det beror delvis på att behoven inte är så stora som man tidigare trott, till exempel föds färre barn än vad prognosen sagt, men främst handlar det om pengar. Ska det byggas nu måste kommunen låna pengar. Den här inbromsningen kan ge problem senare.

– Om det blir en snabb vändning i konjunkturen kan det bli trångboddhet i skolor och förskolor, säger Staffan Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.