Den här genomskinliga korven hittade Bianca Nyroos nyligen under en badtur i en sjö utanför Skinnskatteberg.

Bianca hittade mystisk ”slemkorv” i sjö i Skinnskatteberg

Uppdaterad
Publicerad

En ovanlig och vacker upptäckt gjorde Bianca Nyroos och hennes mamma under en badtur till en sjö utanför Skinnskatteberg: En slemkorv med guldglitter.

– Från ingenstans kom den underifrån, flytande mot oss i vattnet, det var som den svävade. Vi hade aldrig sett något liknande, säger Bianca Nyroos.

Bianca filmade och lade upp upptäckten på sociala medier där den snabbt fick spridning.

– Vi bestämde oss för att ta upp den med en pinne och då var det som det var fullt med guldglitter i hela den här genomskinliga slemkorven, säger Bianca Nyroos.

Korven lades sen tillbaka i vattnet.

Naturlig förklaring

När SVT Västmanland kontaktade en biolog behövde hon inte lång tid för att konstatera vad slemkorven är.

– Solklart att det är nattsländeägg, de lever sedan som larver på botten och bygger små hus av det de kan hitta, som grus eller växtdelar, säger Ylva Norén biolog på Länsstyrelsen Västmanland.

Biologen och naturvårdshandläggaren Ylva Norén på Länsstyrelsen i Västmanland så direkt vad den ovanliga slemkorven var för något. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Men även om upptäckten är helt naturlig och ett av naturens skådespel så är det ändå rätt ovanligt att se en äggsamling så som Bianca gjorde.

– Jag har själv aldrig sett någon, det är inte särskilt vanligt att man ser dem då de lever som ägg under en kortare tid innan de blir larver, säger Ylva Norén.

Se bilder på den ovanliga korven i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.