SVT följde med bilbärgaren Mats Bergström på jobbet. Foto: Jenny Berggren/SVT

Bilbärgaren om ”det vita guldet”: Det är klart vi vill ha att göra

Uppdaterad
Publicerad

Ett vält lastbilssläp, en buss av vägen och ett antal personbilar i diket. Det var något av vad Mats Bergström och hans bärgarkollegor i Västmanland fick samtal om under måndagen.

– Det kan bli lite att bita i idag, konstaterade han redan vid lunchtid.

Mats Bergström och kollegorna på Arosbärgarna tillhör Assistancekåren och jobbar i Västerås och Sala med omnejd. På måndagseftermiddagen, när SVT:s reporter följde med på jobbet, väntades snö – uppåt 15 centimeter lokalt.

Du sa, det kallas ”det vita guldet” i branschen?

– Ja, det är klart vi vill ha att göra. Vi lever ju på att hjälpa trafikanter, det är vårt jobb och vår inkomstkälla. På vintern kommer fler avåkningar och även fler elfel på bilar och så.

–  Vi vill ju inte att folk ska åka av, inte så. Men vårt jobb är ju att se till att de kommer till verkstad eller kommer upp och kommer därifrån helskinnade, säger Mats Bergström från förarsätet i bärgaren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.