Foto: SVT

Biskopens tårar för barnen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens åtstramade asylpolitik väntas röstas igenom på tisdag. Biskopen Mikael Mogren vädjar nu till länets riksdagsledamöter att rösta nej för barnens skull.

På tisdag röstar riksdagens ledamöter ja eller nej till åtstramningar i asylrätten. En majoritet av ledamöterna väntas rösta igenom regeringens förslag som innebär att permanenta uppehållstillstånd ersätts av tidsbegränsade och att anhöriginvandringen begränsas.

Biskopen vädjar

Mikael Mogren, biskop i Västerås stift, vädjar nu till riksdagsledamöterna från Västmanland och Dalarna som ingår i stiftet, att rösta nej.

– Om det här beslutet går igenom kommer det att drabba barnen eftersom familjeåterföreningen hindras, säger han.

Varför ska du lägga dig i politiska frågor?

–  Det är självklart för mig. Annars skulle jag inte utföra mitt uppdrag som biskop om jag inte engagerade mig för den utsatta människan.

Har du tagit kontakt med riksdagsledamöterna personligen?

– Jag har vänt mig till media med min vädjan för att få ut det den vägen.

Vad tror du om utgången på tisdag?

– Jag tror gott om riksdagsledamöterna, jag tror att de kommer se att det här drabbar barnen.

Faller i gråt

När biskopen börjar tala om konsekvenserna vid ett ja, att fler gummibåtar kommer att ge sig ut på Medelhavet, så brister det för honom.

– Och i dem sitter det barn! Det är så otäckt, jag ser det här framför mig, säger han och torkar tårarna.

Det här beslutet i riksdagen är med andra ord på liv och död?

– Ja, det är barnens liv det handlar om. Och familjernas överlevnad. Det är inget annat, säger Mikael Mogren, biskop i Västerås stift.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.