Den här bilden togs under sommaren i skogarna kring Gässlinge i Köping kommun. Foto: Privat

Flera björnrapporter från skogarna kring Köping och Arboga: ”Händer att de dyker upp här”

Uppdaterad
Publicerad

Runt Himmeta, Medåker och Sundänge har det i sommar setts björn flera gånger. Men enligt länsstyrelsen är det inte alltför ovanligt.

– Det händer att det dyker upp björnar i länet, det är inget konstigt, säger Sofia Sollenberg, vilthandläggare på Länsstyrelsen Västmanland.

Första gången björnen syntes var den 24 juli i Gässlinge, via åtelkamera kunde man se björnen vid utfordningsplatsen.

Sedan dess har det kommit flera rapporter gällande björnobservationer i området. Senast björnen sågs var kring Fellingsbro i Lindesbergs kommun.

– I början av veckan sågs den nordväst om Fellingsbro. Första gången vi fick in rapport om björn var den 16 augusti i Medåker.

Men trots observationer av björn så är det inte något ovanligt enligt Sollenberg. Det förekommer att björnar vandrar in genom länet, men än så länge finns det ingen björn som är stationär i Västmanland.

– Vi vet att det inte finns någon björn som övervintrar i länet.

Vilthandläggaren Sofia Sollenberg från länsstyrelsen Västmanland. Foto: Länsstyrelsen

Har du sett något rovdjur?

Via hemsidan Skandobs, som är framtagen av Rovdata i Norge och Naturvårdsverket i Sverige, kan privatpersoner rapportera in observationer av rovdjur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.