Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bengt Gustavsson, sportchef i BK30 Foto: Johan Bjernevall

BK30:s sportchef om negativa trenden inom damfotbollen: ”Alla klubbar behöver prata ihop sig”

Publicerad

Västerås BK30 är Västmanlands högst rankade lag för damer. Nästa säsong spelar klubben bästa lag i division 1 och det andra i division 2.

Skiljebo SK har skrivit en motion till fotbollsförbundet, där de tycker att en och samma förening inte ska tillåtas att ha mer än ett seniorlag – för att möjliggöra för fler klubbar att ha damlag.

BK30:s sportchef Bengt Gustavsson tror inte det är lösningen.

– Vi spelar i division 1 nu och är ett lag många spelare vill komma till. Men det är inte så att vi tar så många som helst.

Under den senaste tiden har flera fotbollsföreningar i Västmanland valt att lägga ner sina damverksamheter. Istället väljer många spelare att gå till större klubbar i länet som exempelvis Västerås BK30.

I BK30:s två lag spelar det sammanlagt kring 40 spelare. Klubbens sportchef Bengt Gustavsson tycker inte att de båda lagen ska klassas som två seniorlag.

Damfotbollen i Västmanland

– Vårt andra lag är egentligen ett ungdomslag för F17- och F19-spelare.

Hur tror du samarbete med en annan klubb skulle fungera istället för att ha ett andra lag?

– Det måste vara på en skälig nivå. Annars får du inte hit några spelare, säger Bengt Gustavsson som menar att Västerås måste ha kvar elitklubbarna på den nivå dem är i dag för att fotbollen i länet ska växa.

Den kommande säsongen kommer BK30 vara det enda laget från Västmanland som spelar i division 1. Efter att Gideonsbergs IF åkt ut serien och Västerås SK inte lyckades ta sig upp från division 2.

Bengt känner att det var viktigt för BK30 att hålla sig kvar i division 1 för den västmanländska damfotbollen. 

– Det hade varit en katastrof om Västmanland skulle ha alla topplag i division 2 och inte ens något i division 1.

I klippet berättar Bengt hur BK30 jobbar med att värva spelare från mindre klubbar och vad han tror behöver göras för att mindre klubbars damlag ska överleva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damfotbollen i Västmanland

Mer i ämnet