Caroline Sjöblom ledde flera svenska ungdomslandslag innan tog steget över Atlanten. Foto: Mats Andersson / BILDBYRÅN

Doldistränaren Caroline Sjöblom får gå när USA:s förre förbundskapten tar över

Uppdaterad
Publicerad

USA:s förbundskapten Vlatko Andonovski fick lämna jobbet efter att ha blivit utslagen av Sverige i åttondelen av VM i Australien/Nya Zeeland. Nu har han fått ett nytt som tränare i Kansas City, vars nuvarande tränare Caroline Sjöblom får gå.

Sjöblom tog över som tränare när Matt Potter sparkades i april. Förra året spelade man om NWWL-titeln medan man i år bara blev elva av tolv lag.

Andonovski, som är född i Makedonien, var i klubben mellan 2013 och 2017 och ledde laget till dubbla NWSL-titlar 2014 och 2015.

Damfotbollen i Västmanland

– Kansas City är hemma för mig, säger Andonovski som gläds åt en ambitiös klubb men hängivna fans. Nästa år, när Andonovski tar över, kommer klubben att flytta in i ett eget nybyggt stadion i centrum av staden.

Två svenska spelare i klubben

Andonovski ledde USA:s landslag från 2019 till i augusti i år. Det blev 51 segrar, fem oavgjorda och nio förluster under hans tid. Men det bestående minnet av Andonovski var att de fyrfaldiga världsmästarna under hans tid bara tog ett brons i OS i Tokyo 2021 och så floppen med uttåg i åttondelen i årets VM, den tidigaste sortin någonsin i ett VM för USA.s damer.

34-åriga Caroline Sjöblom är från Åland och var med och tog hem den finländska titeln med Åland United 2009 innan hon tog steget över till Djurgården där hon lade av 2011 endast 22 år gammal för att bli tränare och ledare. Hon var verksam i svensk fotboll tills övergången till USA i slutet av förra året.

Hanna Glas och Mimmi Larsson spelar i Kansas City.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damfotbollen i Västmanland

Mer i ämnet