Foto: SVT

Blåbär skickas jorden runt för att bli hälsokost

Uppdaterad
Publicerad

Stora mängder blåbär från Sverige exporteras utomlands för att bli hälsokostpreparat, bland annat i Asien. Men i allt högre grad har nu preparaten börjat att dyka upp i svenska hälsokostbutiker. En resa jorden runt innan vi stoppar bäret i munnen.

Åttio procent av de blåbär som plockas för kommersiellt bruk i Sverige exporteras, främst till Asien, där bären blir extrakt i hälsokost.

– Man mår bra och ser bättre, framför allt i Japan, när man äter våra antioxidantrika bär från norra Sverige, säger Tommy Innala, vd för Polarica.

Svenska hälsokostföretag köper utomlands

Men blåbärspillren går inte bara hem hos japaner. De senaste åren har de börjat dyka upp även i svenska skyltfönster och försäljare av hälsokost talar om en boom. Men Tommy Innala menar att detta inte är något bevis för att bären återvänder från Kina.

– Det finns faktiskt producenter av hälsokost för blåbär även i de Skandinaviska länderna och marknaden är liten här.

När SVT kontaktar tre av de största producenterna av blåbärshälsokost på den svenska marknaden köper samtliga sitt blåbärsextrakt utomlands. Två säger att de själva importerar från Frankrike och Italien, men att många andra handlar med Kina. Den tredje köper från Kina, men påpekar att blåbären då kommer från Polen.

Nyttigare att äta från skogen

Enligt Charlotte Erlanson-Albertsson, som är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet, är det både nyttigare att äta färska blåbär från skogen än i pillerform – och mer miljövänligt.

– Vårt miljötänkande har ju helt försvunnit här, när blåbären ska fram och tillbaka till Kina, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.