Åttio procent av de blåbär som plockas för kommersiellt bruk i Sverige exporteras, främst till Asien, där bären blir extrakt i hälsokost.
– Man mår bra och ser bättre, framför allt i Japan, när man äter våra antioxidantrika bär från norra Sverige, säger Tommy Innala, vd för Polarica.
Svenska hälsokostföretag köper utomlands
Men blåbärspillren går inte bara hem hos japaner. De senaste åren har de börjat dyka upp även i svenska skyltfönster och försäljare av hälsokost talar om en boom. Men Tommy Innala menar att detta inte är något bevis för att bären återvänder från Kina.
– Det finns faktiskt producenter av hälsokost för blåbär även i de Skandinaviska länderna och marknaden är liten här.
När SVT kontaktar tre av de största producenterna av blåbärshälsokost på den svenska marknaden köper samtliga sitt blåbärsextrakt utomlands. Två säger att de själva importerar från Frankrike och Italien, men att många andra handlar med Kina. Den tredje köper från Kina, men påpekar att blåbären då kommer från Polen.
Nyttigare att äta från skogen
Enligt Charlotte Erlanson-Albertsson, som är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet, är det både nyttigare att äta färska blåbär från skogen än i pillerform – och mer miljövänligt.
– Vårt miljötänkande har ju helt försvunnit här, när blåbären ska fram och tillbaka till Kina, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.