Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Boende protesterar: ” Fyra gruppboenden inom 250 meters radie är orimligt”

Boende protesterar mot byggplaner i Kvicksund: ”Fyra gruppboenden inom 250 meters radie är orimligt”

Publicerad

Om alla bygglov godkänns kan det bli fyra gruppboenden på Nyckelön i Kvicksund. Det anser de boende blir en överetablering av gruppboenden, som nu börjat protestera för att få kommunen att lyssna på deras krav.

De boende menar att en uppdaterad detaljplan är lösningen på deras problem, medan byggnadsnämnden menar att en ny detaljplan inte kan förhindra att flera gruppboenden byggs. 

– Om man ser på andra kommuners detaljplaner, så placerar man ut var gruppboende får byggas. Här har man inte gjort det, vilket gör att gruppboende kan byggas på alla tomter, säger Viveca Trader, boende på Nyckelön. 

– Det här är ingen kommunal process. Det är företag som köpt mark, som sett att det kanske finns en lucka i detaljplanen. Vi anser att detaljplanen innehåller restriktioner, säger Monica Stolpe-Nordin(C), ordförande i byggnadsnämnden.  

Gruppboendena är inte beställda av Västerås stad

Det kommunen ansvarar för är att uppdatera detaljplanen och enligt Stolpe-Nordin(C)finns det en tanke om att göra det på sikt. De gruppboenden som kan byggas i området är inte beställda av Västerås stad och därmed menar Stolpe-Nordin (C), att det är en företagsfråga och inte en Västeråsfråga.

Monica Stolpe-Nordin(C), ordförande i byggnadsnämnden, menar att det inte är en Västeråsfråga. Foto: Caroline Slotte/SVT

Vägarna inte är anpassade för den ökade belastningen som flera gruppboenden skulle bidra till, det kommer förändra områdets karaktär och det måste finnas en spridning på gruppboenden. Det är några av de argument som de boende har. 

– Vi hoppas att politikerna “tar action” och gör om detaljplanerna. Fyra gruppboenden inom en radie på 250 meter är orimligt, det måste finnas en spridning på dom, säger Viveca Trader, boende. 

”Det är inskränkt och direkt stötande”

När SVT kontaktade det företag som ansökt om flest bygglov i området svarade deras vd att de specifikt inte kommer kommentera ärendet, då det är en pågående rättsprocess, men valde att kommentera situationen rent generellt. 

– Det är inskränkt och direkt stötande att närboende/medmänniskor inte vill ha de som bor i LSS-gruppbostäder i sin omgivning, säger företagets vd.

I klippet berättar boenden vad de upplever om problematiskt när det byggs så nära inpå deras tomter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer