Ett gruppboende i drift, ett godkänt bygglov men utan startdatum och två bygglov under handläggning Foto: Christoffer Söderman/ SVT

Detta har hänt: Från bygglov till gruppboende på Nyckelön

Publicerad

Ett LSS-boende och ytterligare tre bygglov för gruppboende. Det är de stora samtalsämnena bland de boende på Nyckelön i Kvicksund och av byggnadsnämnden. Om det till slut blir ett eller fyra gruppboenden är fortfarande oklart.

På Nyckelön finns ett gruppboende i drift och bygglov har beviljats för att bygga gruppboende nummer två, men inget startdatum har getts. Under handläggning är bygglov för gruppboende nummer tre och fyra.  

Turerna med byggloven har varit många och byggnadsnämnden har avslagit två bygglov, som ännu handläggs.

Turerna med byggloven är många

Det första bygglovet har beviljats efter handläggning både hos länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen. Medan det andra bygglovet upphävdes av länsstyrelsen, men överklagades till mark- och miljödomstolen av byggnadsnämnden.  Där handläggs det fortfarande.  

Det tredje bygglovet har varit hos både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen. Nu har det gått vidare till kommunens tjänstemän för ny handläggning. Antingen kommer bygglovet beviljas eller så tas ett beslut om planändring. Det innebär att ärendet kan skjutas upp i max två år.  

Här ska gruppboendena vara:

Visa

• Gruppboende 1: LSS gruppboende i drift, Björkbackavägen 1 

• Gruppboende 2: Bygglov godkänt för gruppboende, men inget startdatum, Sandtäppsvägen 4 

• Gruppboende 3: Bygglov inskickat för gruppboende, handläggs hos mark- och milödomstolen Komilavägen 4 

• Gruppboende 4: Bygglov inskickat för gruppboende, handläggs hos kommunen, Björkbackavägen 12 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer