I klippet berättar Jesper Brandberg varför han tycker att det behövs fler som betalar Västerås jätteprojekt. Foto: Melker Blomberg/SVT, Västerås stad

Västerås stads plan: Privat bolag ska gå in med pengar till resecentrum

Uppdaterad
Publicerad

Västerås styrande politiker vill se fastighetsbolaget Klövern som medfinansiär i bygget av nya resecentrum i staden. Det handlar om en stor summa som bolaget vill gå in med enligt kommunalrådet Jesper Brandberg (L).

Efter samtal under en längre tid har Västerås stad och företaget Klövern enats i en avsiktförklaring. Om planen går igenom kommer Klövern att gå in med en stor summa pengar i finansieringen av jätteprojektet Mälarporten där nya resecentrum ingår. Hur mycket pengar det handlar om var inte känt under tisdagen.

– Det är inte en symbolisk summa utan en ordentlig medfinansiering, säger liberale kommunalrådet Jesper Brandberg.

Nya resecentrum i Västerås

Han menar att staden inte behöver ge upp något utan att det privata bolaget och kommunen har ett gemensamt intresse av området. Klövern äger mycket mark i stationsområdet sedan innan och parterna har samma avsikt att förvalta området enligt Brandberg.

Medfinansieringen är del av en avsiktsförklaring som väntas beslutas om under tisdagseftermiddagen. Den är framtagen avseende Sigurdsterassen och fastigheten Sigurd 3, som ligger direkt söder om järnvägsspåren.

– Avsiktsförklaringen syftar att ta fram ett avtal och vi ställer oss bakom att teckna ett sådant, säger oppositionsrådet Elisabeth Unell (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya resecentrum i Västerås

Mer i ämnet