Pendlare väntar på ett försenat tåg på Västerås station 2023 – Hur länge de ska vänta på ett nytt resecentrum är fortfarande oklart. Foto: Robert Gustavsson/SVT

M vill se folkomröstning om resecentrum i Västerås – majoriteten överens: ”Kommer avslå”

Uppdaterad
Publicerad

Som ett sista halmstrå att stoppa majoritetens förslag för det nya resecentret i Västerås vill Moderaterna se en folkomröstning.

– Vi vill att man jämför med vårt förslag innan man fattar beslut, säger oppositionsrådet, Elisabeth Unell (M).

I en motion lyfter Moderaterna vikten av att låta västeråsarna säga sitt. De ser en möjlighet att jobba för en folkomröstning om den nya stationen i samband med EU-valet 2024.

Kommer att avslås

När SVT ringer upp Staffan Jansson (S), ordförande i kommunstyrelsen, ser han det som att frågan redan är avgjord i och med att det finns en politiskt majoritet. Och en folkomröstning kommer inte bli aktuell.

– Den kommer vi att avslå. Det har varit tre allmänna val, vi har ändrat och processat det här i över tio år. Nu vill vi att det här byggs så att vi får en bra kommunikation för pendlare och företagare. Man måste säga att det är tillräckligt bra någon gång, och vi tycker förslaget som ligger är riktigt bra, säger Staffan Jansson (S).

Beskedet var både väntat och en besvikelse för Moderaterna.

– Det blir ingen bra lösning, stora murar mot centrum, inga väderskydd och långa sträckor för resenärerna att förflytta sig i ett miljardbygge, så kan vi inte ha det, säger Elisabeth Unell (M).

Onsdag 20 september möts kommunstyrelsen och då väntas Moderaternas motion om folkomröstning avslås.

I klippet: Staffan Jansson (S) och Elisabeth Unell (M) duellera i frågan inför valet 2022

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Staffan Jansson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Västerås och Elisabeth Unell (M), oppositionsråd, innan duellen. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.