Se nya filmerna på framtidens resecentrum i Västerås: ”Kommer bli ett jättelyft”

Uppdaterad
Publicerad

Detaljplanen för nya resecentrum i Västerås har bearbetas och ändrats sedan den gick ut på samråd 2018. Nu kan allmänheten återigen lämna åsikter om förslaget innan det antas.

– Det har skett stora förändringar sedan det var ute senaste, så det är ganska troligt att det är så här det kommer se ut men vi har nu ändå möjlighet att få in synpunkter, säger planarkitekt Åsa Rudhage.

Några av skillnaderna när detaljplanen nu går ut på granskning är att bygget av resecentrum är uppdelat i två fristående etapper. Första etappen byggs först och är tänkt att fungera och upplevas som ett komplett resecentrum. Den andra etappen kan påbörjas tidigast 2035.

Det har också skett stora förändringar i kvarteren som är alldeles intill resecentrum. I till exempel kvarteret norr om spåren kommer det tidigare planerade Vasatornet inte finnas kvar utan istället föreslås tre byggnader i olika höjd.

Nya resecentrum i Västerås

Granskningsperioden av detaljplanen pågår fram till den 2 februari 2022.

– Jag tror att det kan gå ganska snabbt nästa år och vi hoppas på ett antagande av detaljplanen framåt sommaren, säger Åsa Rudhage.

Rivning av den befintliga stationsbyggnaden och byggstart av första etappen planeras till 2024. Kostnaden för den etappen inklusive busstorget är cirka en miljard kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya resecentrum i Västerås

Mer i ämnet