Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Akuta åtgärder behövs för att lantbrukare inte ska behöva lägga ned sina verksamheter, menar Tomas Olsson, vice ordförande i LRF Mälardalen.

Bönder efterfrågar krispaket: ”Situationen är väldigt pressad”

Uppdaterad
Publicerad

Det har skett stora kostnadsökningar inom lantbruket. Nu efterfrågar Lantbrukarnas riksförbund, LRF, ett krispaket från regeringen.

– Det här är lantbrukets effekt av pandemin. Akuta åtgärder behöver göras för att vi inte ska gå under, säger Tomas Olsson, vice ordförande i LRF Mälardalen.

Länets lantbrukare är hårt pressade av den ekonomiska situation som råder, menar Tomas Olsson.

– Hur vi ska hantera de ökade utgifterna är det stora samtalsämnet, när jag träffar mina kollegor. De som är hårdast drabbade är framförallt lantbrukarna på djurgårdarna som köper in mycket foder, säger Tomas Olsson och fortsätter:

– Även kostnaderna för el och diesel är högt och det finns inga alternativ till dieseldrivna traktorer idag. Vi kommer även att ha extremt ökade kostnader på handelsgödsel framöver, säger Tomas Olsson. 

Ungefär hälften av all mat vi konsumerar i landet produceras i Sverige.

– Krispaketet är viktigt för att gårdar inte ska lägga ned. Våra politiker måste se till att vi kan fortsätta producera mat i Sverige, säger Tomas Olsson.

I klippet berättar Tomas Olsson mer om vilken skillnad ett krispaket skulle göra för lantbrukarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer